Ta pieczona ryba to doskonała alternatywa dla wigilijnego karpia. Jest tania i delikatna

Dodano:
Pstrąg w migdałach Źródło: Shutterstock / Karl Allgaeuer
Karp to ryba, która tradycyjnie pojawia się na wigilijnym stole. Jednak nie wszyscy przepadają za jej smakiem i licznymi ościami. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, by tego dnia podać bardziej neutralną w smaku rybę.

Przed świętami większość ludzi kupuje karpie. Są jednak i tacy, dla których ta ryba wcale nie jest przysmakiem. Często bowiem pachnie mułem, a poza wszystkim ma mnóstwo drobnych ości. Jej jedzenie nie dla wszystkich jest więc przyjemnością. Dlatego mam dla was smaczną i delikatną alternatywę, jaką jest pieczony pstrąg.

Jakie są zalety pstrąga?

Pstrąg to obecnie jedna z najtańszych ryb na naszym rynku. Zalicza się do średniotłustych ryb słodkowodnych. Ma białe, delikatne w smaku mięso i równie delikatne ości, które dość łatwo usunąć razem z kręgosłupem. Można ją przygotować na różne sposoby, bo doskonale nadaje się do pieczenia i smażenia. Łatwo też ją wyfiletować i zamienić np. w rybne roladki.

Jak upiec pstrąga w migdałach?

Pstrąga na wigilijny stół najlepiej jest upiec w całości. Dzięki temu ryba będzie wyglądała efektownie i mało będzie przy niej pracy. Jej słodkawy smak warto podkreślić migdałami w płatkach, które doskonale pasują do tego białego, delikatnego mięsa.

Przepis: Pstrąg pieczony w migdałach

Pieczony pstrąg z dodatkiem spłatkowanych migdałów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1 świeży pstrąg
  • gałązka koperku
  • 2 plastry cytryny
  • 2 łyżki spłatkowanych migdałów
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rybyPstrąga oczyść z łusek, opłucz, osusz. Oprósz go w środku i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka ryby włóż koperek i plasterki cytryny.
  2. Pieczenie pstrągaRybę ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Jej wierzch posmaruj stopionym masłem klarowanym, posyp spłatkowanymi migdałami. Przykryj, piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Pieczony pstrąg – wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym pieczony pstrąg wyjdzie smaczny i apetyczny.

  • Do środka pstrągów oprócz ziół i plasterków cytryny można też włożyć przekrojony na pół ząbek czosnku. Dzięki temu ryba będzie miała wyraźniejszy aromat.
  • Spłatkowane migdały przed pieczeniem można lekko zrumienić na suchej patelni.
  • Obsmażyć można też całą rybę, dzięki czemu przyjemnie się zrumieni. Zabieg ten skróci też czas pieczenia.
  • Pstrągów nie należy piec zbyt długo, bo stracą soczystość.
  • Po upieczeniu pstrągi warto skropić sokiem z cytryny.
  • Tak przygotowane pstrągi można też podać, jako danie obiadowe. Dobrze będą się komponowały np. z ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...